Tro, håb og fibromyalgi

Plantemælk

 

Lav din egen plantemælk - det er let, og ved at lave plantemælken selv undgår du tilsat sukker og andre tilsætningsstoffer, som ofte findes i de plantedrikke, som kan købes.

Jeg har aldrig brudt mig om at drikke mælk, så jeg bruger kun plantemælk som ingrediens i bagværk, desserter, gryderetter, saucer eller supper. Det betyder også, at jeg ikke behøver at fremstille plantemælk i litervis, omkring ½ liter er perfekt for mig, hvis jeg skal nå at bruge mælken, mens den er frisk. Til gengæld et det let at lave en ny portion, når jeg ikke har mere på køl.

Jeg bruger 1 dl. nødder, gerne mandler eller cashewnødder. Cashewnødder giver en god cremethed til mælken, så jeg tilsætter ofte en smule cashewnødder, også når jeg laver mandelmælk, f.eks. næsten en 1dl. mandler plus 10 cashewnødder. Cashewnødder plus et par spsk. hampefrø giver også en lækker mælk. Men smag og behag er jo forskellig, så jeg kan kun anbefale at eksperimentere med forskellige slags nødder, frø og kerner.

 

Sådan gør du:

Sæt 1 dl. af dine udvalgte nødder (plus frø og kerner, hvis du ønsker det) i blød i kold vand i køleskabet i minimum 8 timer. Jeg plejer at sætte nødder i blød om aftenen og lade dem stå natten over.

Hæld iblødsætningsvandet fra og skyl nødderne.

Hæld nødderne i din blender eller foodprocessor, tilsæt 2 dl. kold vand og blend i nogle minutter. Skrab siderne på blenderglasset/foodprocessorskålen et par gange. Når mælken ser jævn ud, hældes den gennem en finmasket si, hjælp mælken igennem ved at røre med en dejskraber, og tryk til sidst det sidste mælk ud af pulpen. Hæld nu pulpen og 2 dl. vand i blenderen/foodprocessoren igen og kør på samme måde som før, indtil væsken ser jævn ud. Si igen væsken. Den lille smule pulp, som bliver tilbage, kan bruges næste gang, du bager.

Hvis du bruger cashewnødder alene til din mælk, er det min erfaring, at der stort set ingen pulp er efter første sining. Jeg kører så blenderen med den smule pulp, der er, og en enkelt deciliter vand, og får af det sammen med mælken fra første sining, en mælk, som næsten er halvt fløde - virkelig god i sauce og suppe!

Man kan købe såkaldte nøddeposer til sining af nøddemælk, men jeg synes ikke det er nødvendigt, for min blender klarer fint at findele nødderne, så min mælk bliver, som jeg ønsker den. Jeg tænker også, at jo at jo mere af nødderne, der er i mælken, jo flere af nøddernes næringsstoffer, nyder jeg godt af. Men det er sikkert igen et spørgsmål om smag og behag, samt om hvad man vil bruge mælken til. Jeg opfordrer til at prøve sig frem - synes man, at mælken bliver for rustrik ved kun at si den, kan man jo anskaffe sig en nøddepose.